Filmzaal & Foyer

De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt om een schitterend programma in elkaar te zetten. Het programma van de Nacht van Rome 2018 zal starten om 19:30, met inloop vanaf 19:00. Om 23:30 sluiten we de avond af met een feest tot in de vroege uurtjes.

Na het grote succes van vorig jaar, maakt ook dit jaar de Cinema Romano zijn opwachting tijdens de Nacht van Rome! Italiaanse film heeft als geen ander medium gereflecteerd op de eeuwigheid van de Eeuwige Stad. Drie experts van de Italiaanse film nemen u mee in haar visuele (on)eindigheid via verschillende filmfragmenten, van Mamma Roma tot de Young Pope.

Wanhoop en woede in Romeinse context. Taferelen met Anna Magnani
Actrice Anna Magnani is een door en door een Romeinse, die volop vereeuwigd is op het witte doek. Anna vertegenwoordigt met trots en allure de donkere kanten van de Romeinse samenleving. De personages die zij in de drie getoonde filmfragmenten neerzet – als veroordeelde, als wanhopige moeder, als prostituée – kunnen we nog altijd in Rome tegenkomen.

Roomser dan de Paus: van Pastor Angelicus tot the Young Pope
Monica Jansen neemt ons mee naar het Rome van de pausen, en laat ze ons zien of de hoofdpersonen van de door haar ingeleide films roomser dan de paus zijn. 

Rome in de film: van bijrol tot hoofdrol
De metropool is een levend organisme, dat door elke zich in die metropool afspelende film herschapen wordt. Dat geldt ook voor Rome, figurerend in talloze films. Hoe creëren cineasten hun eigen Romeinse wereld van eeuwigheid of verval? Hoe transformeert Rome van decor tot hoofdpersonage? Filmjournalist Kevin Toma (de Volkskrant) gaat met u op onderzoek, aan de hand van prikkelende fragmenten uit de klassieke en recente cinema, van arthouse-drama tot pulpthriller.

In de foyer is er gedurende de avond van alles te beleven. Voorafgaand aan de avond kunt u hier genieten van heerlijk diner bij de Balie (zie tickets&locatie). Daarnaast vindt u hier verschillende standjes, waaronder die van het KNIR voor het laatste nieuws uit Rome, en kunt u gedurende de hele avond hier genieten van een drankje en een hapje bij bar ‘De Balie’.

Bar ‘De Balie’
Bij de bar in de foyer kunt u de gehele avond genieten van een drankje en een hapje tijdens het programma.

Romeinse markt
Hier vindt u de stand van het KNIR voor het laatste nieuws uit Rome en stands van onze sponsoren.

Rome in het Spot-licht: Pasquino spreekt
Voor één keer maakt het bekende sprekende beeld Pasquino zijn opwachting in Amsterdam, en wel in de foyer van De Balie! Help onze sneldichter Alan Moss de spot drijven met beroemde Romeinen en laat Pasquino spreken over haar Eindige Eeuwigheid.