Filmzaal & Bovenfoyer

Cinema Romano [filmzaal 21.00, 22.00 en 23.00]
De Romeinse cinema is een gloedvolle afspiegeling van het menselijk bestaan. Schoonheid, vergankelijkheid, liefde en benauwende familiebanden, maar ook diefstal, prostitutie, moord en armoede trekt aan ons voorbij in een filmische wereld die zich afspeelt in een Rome van sprankelende fonteinen en decadente dakterassen tot aan volkse en verlaten buitenwijken. In de filmzaal nemen drie experts van de Italiaanse film je mee op een ontdekkingsreis door de zondige Romeinse achterbuurten uit de rijke Italiaanse filmgeschiedenis. Met filmfragmenten van Pier Paolo Pasolini, Ettore Scola en Vittorio de Sica, ingeleid door Linde Luijnenburg (University of Warwick), Maria Urban (Universiteit van Amsterdam) en Arthur Weststeijn (KNIR).

Pop-up theater [bovenfoyer 19.45 – 20.00]
In de bovenfoyer begint de avond met pop-up theater, en wel met hét grote verhaal van jaloezie, woede, ijdelheid en wraakzucht: de Ilias van Homerus. De wrok van Achilles en de val van Troje vormen een donkere, bloederige voorgeschiedenis van de Eeuwige Stad.  De verhalen over Hektor, Odysseus,  Priamos en Patroklos waren voor vele Romeinen eeuwenlang hét referentiepunt als het ging om zonden en deugden. Op meeslepende wijze speelt (stem)acteur, regisseur en schrijver Alexander de Bruijn (afgestudeerd Toneelacademie Maastricht 2007) drie korte monologen met de zondigste sleutelpassages uit dit onsterfelijke verhaal.

Markt en expositie [bovenfoyer doorlopend]
Gedurende de hele avond is er in de bovenfoyer van alles te beleven. Een Romeinse markt met verschillende stands biedt de mogelijkheid meer te weten te komen over de activiteiten van het KNIR alsook over het door alumni opgerichte tijdschrift Roma Aeterna en over het Nederlands Klassiek Verbond (NKV), de vereniging voor geïnteresseerden in de Grieks-Romeinse Oudheid. Er worden boeken verkocht door Athenaeum Boekhandel en voor de nodige versnaperingen is er een bar geopend. De muren van de bovenfoyer zullen worden gesierd door 16de-eeuwse verbeeldingen van goddelijke en minder goddelijke wellust, vergezeld door speciaal ter gelegenheid van de Nacht van Rome door Edith Brouwer (eigenaresse Atelier Open in Amsterdam) gemaakte linoleumsneden die te koop zijn voor eenieder die een beetje zondig Rome mee naar huis wil nemen.