Grote Zaal

Opening [19.30 – 20.00]

Zonde & Deugd  |  Zeedijk interviewt Bodar  [20.00 – 20.30]
Wie het heeft over zonde en deugd in Rome kan niet om het Vaticaan heen. De priester en kunsthistoricus Antoine Bodar steekt zijn (geloofs)overtuiging niet onder zonder stoelen of banken; zijn evaluatie van paus Franciscus deed twee jaar geleden nog veel stof opwaaien. In een gesprek met journaliste en schrijfster Hedwig Zeedijk deelt Bodar zijn ongezouten visie op de vorm en functie van zonde en deugd in het Rome, Vaticaan en Europa van nu. Als jarenlange ingezetenen van Rome en het Vaticaan kennen Bodar en Zeedijk diens sprankelende kerken en duistere stegen op hun broekzak. Tijdens de Nacht van Rome interviewt Hedwig priester Antoine Bodar over de aantrekkingskracht van Rome’s zonden en de eeuwige zoektocht naar een sprankje deugdzaamheid.

Woede  |  Verzet in vroegmodern Rome  [20.30 – 21.00]
Boos worden kunnen de Romeinen als geen ander. Dat zien we in de geschiedenis van Rome terug: die is getekend door strijd, ruzie en de klassieke vendetta. Maar soms kan de woede ook een deugd worden: zonder een flinke portie furie en verzet zou er nooit iets veranderen. Maartje van Gelder (Universiteit van Amsterdam) neemt ons mee naar het vroegmoderne Rome en belicht beide kanten van de medaille.

Jaloezie  |  Vechten om Voetbal  [21.00 – 21.30]
Al vanaf jongs af aan begeren we wat een ander heeft of wensen we dat een ander datgene niet had. Jaloezie zit ons letterlijk in de genen, maar misschien wel net een beetje meer in de genen van de voetbalgekke Romeinen. Minimaal tweemaal per jaar komt het tot een hoogtepunt tijdens Il Derby della Capitale. De haat, nijd en jaloezie tussen AS Roma (de Giallorossi) en SS Lazio (de Biancocelesti) is werkelijk ongekend. Tijdens de Nacht van Rome worden we door Bruno Giuntoli meegenomen naar deze tweestrijd die veel meer omvat dan de liefde voor een voetbalclub alleen.

Hebzucht  |  Machtsbelustheid van Romeinse politici  [22.00 – 22.30]
Machtsbeluste politici, inhalige maffiabazen, hebzuchtige ambtenaren, gierige bankiers en gretige graaiers, niets dat de Eeuwige Stad sinds haar oprichting in 753 v. Chr. niet heeft gezien. Hebzucht speelt ook vandaag de dag nog een rol in de hoofdstad van il Bel Paese. Op de Nacht van Rome zal Jarl van der Ploeg (correspondent in Rome voor de Volkskrant) ons een inkijkje geven in de hedendaagse vormen van hebzucht in het centrum van de Italiaanse macht. En de wonderbaarlijke opkomst van de Vijfsterrenbeweging, die inmiddels de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome heeft voortgebracht: La Raggi. De Vijfsterrenbeweging leek de hebzucht naar de macht en het pluche altijd te verfoeien, maar hoe machtsbelust gedragen deze nieuwe politieke sterren zich eigenlijk zelf in de Eeuwige Stad?

Luiheid  | Een academische zonde? [22.30 – 23.00]
Acedia lijkt een lichte zonde. Luiheid of gemakzucht zijn soms ook wel een comfortabele staat van zijn. Maar op welk punt veranderen zij van een comfortabele deugd in een nalatige zonde? In onze academische wereld lijkt luiheid de moderne onderzoeker vreemd. Toch is het dit beeld waar onderzoekers in de geesteswetenschappen zich vaak tegen moeten verdedigen. Welk nut heeft het onderzoek in de humaniora nog voor onze hedendaagse samenleving? Tijdens de Nacht van Rome zullen enkele toponderzoekers van Nederlandse bodem je meenemen in de verrassende wereld van hun Italiaanse en Romeinse onderzoek en laten zien wat wij gemakzuchtigen hiervan kunnen leren. Met Bettina Reitz-Joosse (Universiteit Groningen) en Miguel John Versluys (Universiteit Leiden).

Vraatzucht  |  De Italiaanse keuken uitgelicht  [23.00 – 23.30]
Geen bezigheid waar de Italianen zich liever aan wijden dan eten. Maar staat die passie voor eten ook gelijk aan vraatzucht? Of zijn het toch vooral de toeristen die geen maat kunnen houden en zich daaraan schuldig maken? Wat zijn eigenlijk de hoofdzonden als het op de Italiaanse keuken aankomt? Pizza Hawaii en de Maggi roerbakpasta carbonara (zelf toevoegen: spekjes, champignons en lente-ui), of juist de Italianen die elk beetje verandering schuwen? Charlotte en Onno Kleyn laten op de Nacht hun licht hierover schijnen.