Grote Zaal

De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt om een schitterend programma in elkaar te zetten. Het programma van de Nacht van Rome 2018 zal starten om 19:30, met inloop vanaf 19:00. Om 23:30 sluiten we de avond af met een feest tot in de vroege uurtjes.

In de Grote Zaal beleeft u de Nacht van Rome van Begin tot Einde. Hier kunt u verschillende interactieve keynotes en lezingen verwachten, zoals onze ‘Verval en Vernieuwing’ paneldiscussie, Eindige Eeuwigheid Quiz, en ‘Begin en Eind’ literaire interview. Onder bekende sprekers zijn o.a. Ernest van der Kwast en Andrea Vreede.

Bovendien kunt u hier tijdens de pauzes in het programma terecht bij onze eigen Bar San Calisto, tijdelijk overgevlogen uit Rome, voor de lekkerste Romeinse cocktails en drankjes! In deze zaal zal de Nacht van Rome vervallen in het Eindfeest tot haar neergang in de kleine uurtjes.

Inloop
Vanaf 19:00 kunt u terecht in de Balie en gaan de zalen open.

Opening
De Nacht zal geopend worden met een welkomstwoord van de ambassadeurs en Harald Hendrix, directeur van het KNIR.

Wedergeboorte of einde van de republiek?

Tobias Nierop zal de redevoering van Brutus over de moord op Julius Caesar inleiden en vertolken uit William Shakespeare’s tragedie Julius Caesar.

Populisten aan de macht? Of toch niet?
Voormalig NOS-correspondent en huidig KNIR-fellow Andrea Vreede praat u bij over Italië na de verkiezingen van 4 maart en populisme in Italië, met reacties door Pepijn Corduwener, Andrej Zaslove en Anouk Boone.

Verval en vernieuwing in een veranderende stad
Een paneldiscussie met Gert-Jan Burgers, Mariëtte Verhoeven en Jaap Talsma over het spanningsveld tussen archeologie, toerisme en stadsplanning in Rome.

Eindige Eeuwigheid Quiz
Hoe lang duurt de Romeinse Eeuwigheid al? Hoe vaak ontsnapte Rome aan de Eeuwige Eindigheid?  Test deze Nacht uw (on)eindige kennis van Rome.

Begin en eind in de Italiaanse literatuur
Ernest van der Kwast en Christiaan Weijts gaan in gesprek over de rol van (on)eindigheid in hedendaagse Italiaanse literatuur. Wilt u zich alvast inlezen? Athenaeum Boekhandel heeft speciaal voor de Nacht van Rome een selectie samengesteld, die u op hun website kunt bekijken.

Rome in het spot-licht: Pasquino spreekt
Voor één keer maakt het bekende sprekende beeld Pasquino zijn opwachting in Amsterdam! Onze sneldichter Alan Moss sluit de avond af met een (spot)dicht op beroemde inwoners van de Eeuwige Stad en laat Pasquino spreken over haar Eindige Eeuwigheid.

Aan alles komt een Eindfeest
Dans de nacht in tot u er bij vervalt!