Kleine Zaal

KNIR kenniscarrousel
Wegens succes geprolongeerd: ook tijdens deze Nacht van Rome is er weer een KNIR-kenniscarrousel. Zeven KNIR-alumni vertellen in sneltreinvaart over hun onderzoek en hun verblijf aan het KNIR, terwijl zij hun onderzoeksonderwerp verbinden aan (een van) de zeven hoofdzonden. Altijd al willen weten wat de studiosi allemaal achterhalen, onderzoeken én beleven wanneer ze aan het KNIR verblijven? Komt dat zien, komt dat zien! Met onder meer Susanne Bartels, Guido As, Marleen Termeer, Lejon Saarloos, Gideon de Jong en Aimee Plukker.

 Jaloezie  |  SS Lazio versus AS Roma
Al vanaf jongs af aan begeren we wat een ander heeft of wensen we dat een ander datgene niet had. Jaloezie zit ons letterlijk in de genen, maar misschien wel net een beetje meer in de genen van de voetbalgekke Romeinen. Minimaal tweemaal per jaar komt het tot een hoogtepunt tijdens Il Derby della Capitale. De haat, nijd en jaloezie tussen AS Roma (de Giallorossi) en SS Lazio (de Biancocelesti) is werkelijk ongekend. Tijdens de Nacht van Rome worden we meegenomen naar deze tweestrijd die veel meer omvat dan de liefde voor een voetbalclub alleen.

Mini-college Zonde & Deugd
Laat je in een sprankelend mini-college meenemen in de wereld van zonde en deugdzaamheid. Waar komt die behoefte naar een deugdzaam leven toch vandaan? En waarom is het zo spannend om soms te kunnen zondigen? Hoe hebben we door de geschiedenis heen een manier gevonden om met onze drang naar zonde om te kunnen gaan? Peter Raedts (hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Radboud Universiteit) vertelt er ons alles over.

Lust  |  Wellustige poëzie
Liefde en lust liggen dicht bij elkaar, en in Rome nog net iets dichter. Geen volk dat het liefhebben zo tot kunst verheven heeft als de Italianen, en nergens komt de spanning tussen liefde en lust beter naar voren dan in poëzie. Tijdens dit (ont)spannende onderdeel leest Piet Gerbrandy (Universiteit van Amsterdam) klassieke en moderne poëzie voor waarin Romeinse liefde en lust centraal staan.