Salon

De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt om een schitterend programma in elkaar te zetten. Het programma van de Nacht van Rome 2018 zal starten om 19:30, met inloop vanaf 19:00. Om 23:30 sluiten we de avond af met een feest tot in de vroege uurtjes.

In het intieme decor van de Salon kunt u luisteren naar verschillende korte lezingen, van grootmachten in hun vakgebied zoals Koen Ottenheym tot beginnende studenten tijdens de bekende KNIR Kenniscarrousel.

Virtueel tijdreizen: Rome in 3D
Het antieke Rome spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Kunstenaars en wetenschappers trachten al sinds de middeleeuwen het antieke Rome te reconstrueren. Maurice de Kleijn geeft u een korte impressie hoe men dat door de tijd heen heeft gedaan en komt daarbij uit bij het heden. Hij demonstreert hoe moderne archeologen en architectuurhistorici digitale 3D technologie gebruiken om het verleden te simuleren. Hij neemt u daarvoor mee naar de eerste mijlen van de Via Appia.

‘O Rome, betreur uzelf!’ Het beeld van het verval van Rome in de late middeleeuwen
‘O betreurenswaardig Rome, betreur uzelf!’, zo schreef de hoveling Adam Usk rond 1405 in Rome, als reactie op de gebeurtenissen van zijn tijd. Tijdens de late middeleeuwen liep het beeld van de stad een flinke deuk op: de pausen verbleven vanaf 1309 in Avignon, niet in Rome, en kort na hun terugkeer in 1377 ontstond een kerkelijk schisma. Tegelijkertijd werd de stad met regelmaat geteisterd door republikeinse staatsgrepen en Napolitaanse invasies. Maar hoe ervoeren tijdgenoten deze gebeurtenissen, en wat waren de gevolgen ervan voor het beeld van de stad Rome? Kor Bosch zal aan de hand van sprekende voorbeelden als Adam Usk en Cola di Rienzo deze tumultueuze periode belichten.

KNIR Kenniscarrousel
Zes  KNIR-alumni  vertellen  in  sneltreinvaart  over  hun  onderzoek,  hun  verblijf  aan  het  KNIR  en  laten horen hoe  hun  onderzoeksonderwerp  met de Eindige Eeuwigheid van Rome te maken heeft.  Altijd  al  willen  weten  wat  deze  studiosi  allemaal  achterhalen,  onderzoeken  én  beleven  als  ze  aan  het  KNIR  verblijven, dan is de KNIR Kenniscarrousel en echte aanrader!

Sacco di Roma 1527: Het einde der tijden, en daarna
Koen Ottenheym is onze gids door het spanningsveld van 16e-eeuwse Romeinse bouwkunst. Hij neemt ons mee naar de dynamiek tussen innovatie en behoud in de Romeinse architectuur, van de gebruikte bronnen uit de Oudheid tot het nieuwe stadsgezicht van de 16e-eeuwse Eeuwige Stad.

De lange weg naar Rome
Francesca Melandri verblijft op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds deze maand in de Amsterdamse Schrijversresidentie en zal u in detail vertellen over de thema’s van haar laatste roman, ‘De Lange Weg Naar Rome’, die binnenkort verschijnt. Achter het verhaal van de hoofdpersoon schuilt een Europa met al zijn tegenstrijdigheden die voortkomen uit een donker koloniaal verleden. Deze roman werd onlangs nog genomineerd voor de Premio Strega, de meest prestigieuze literaire prijs in Italië.