Sprekers

Antoine Bodar is priester en kunsthistoricus. Al vóór zijn priesterwijding in 1992 presenteerde Bodar radio- en televisieprogramma’s en hij is auteur van verschillende boeken over kerk en cultuur. Ook was hij hoogleraar aan de universiteiten van Leiden en Tilburg. Rome is de plaats waar Bodar woont en werkt, maar speciaal voor de Nacht van Rome komt hij naar Amsterdam.

Italië is een paradijs. De paus, de maffia, Berlusconi, voetbal, mode en design, kunst en cultuur… Iedere dag is een nieuwe, journalistieke uitdaging, aldus journaliste Hedwig Zeedijk. De aantrekkingskracht van al deze zonden en deugden trekt Hedwig Zeedijk steeds weer naar Rome, waar zij jarenlang woonde en werkte als Italië-correspondent voor diverse media.

Piet Gerbrandy is dichter en essayist, maar ook universitair docent middeleeuws en klassiek Latijn. Je kent hem misschien van zijn dichtbundels, bijdragen aan De Gids en de Groene Amsterdammer of zijn Quintilianus-vertaling. Ook publiceerde hij verschillende werken over klassieke literatuur waaronder De marteling van het genot. Grieken en Romeinen over lust, verlangen en vervoering. Geen betere kandidaat dus om ons mee te nemen door de wondere wereld van de wellustige Romeinse poëzie.

Maartje van Gelder is dé Nederlandse autoriteit op het gebied van vroegmodern Italië. Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van verzet en onrust in vroegmodern Venetië, en maakt speciaal voor ons tijdens de Nacht een uitstapje naar Rome. Wanneer slaat woede om in verzet, en wat kunnen we daarover leren van de geschiedenis?

Jarl van der Ploeg woont in Rome en is Italië-correspondent voor de Volkskrant. Hij studeerde geschiedenis en Italiaans aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Università di Bologna en volgde bij terugkomst de Master Journalistiek aan de RUG. Zijn moeder vond laatst een huiswerkopdracht van toen hij 11 was: wat wil je later worden, was daarbij de vraag. Zijn antwoord: in Rome werken voor de krant. Tijdens de Nacht van Rome spreekt hij over de hebzucht van Romeinse politici.

Als iemand Rome en haar cinema in al haar diversiteit kent, is het vertrekkend KNIR-staflid Arthur Weststeijn wel. Arthur promoveerde aan het European University Institute in Florence en werkte jaren als historicus aan het KNIR. Van academische palazzi, decadente pauselijke bibliotheken tot aan excursies met studenten naar zondige buitenwijken, Arthur kent de stad Rome van binnenuit als geen ander. Speciaal voor de Nacht van Rome selecteerde hij en zal hij spreken over zijn favoriete Romeinse film tijdens de Cinema Romano.

Vereerd zijn wij met de komst van niemand minder dan Maria Urban. Als docent en onderzoeker Italiaanse Taal & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam weet zij al jaren studenten op gepassioneerde wijze mee te nemen in de schoonheid en de zondevallen van de Italiaanse cultuur- en literatuurgeschiedenis. Niet voor niets viel Maria enkele jaren geleden de titel UvA Docent van het Jaar ten deel. Grijp je kans op een exclusieve inleiding door Maria Urban en een filmvertoning van een door haarzelf geselecteerde Romeinse film in de Cinema Romano.

Bruno Giuntoli is voetballiefhebber, filmkenner en eigenaar van pizzeria Angelo Betti in Rotterdam. Geregeld is hij te gast in diverse televisieprogramma’s om zijn verhaal te doen over de beste keeper ter wereld (Gianluigi Buffon) of de achtste koning van Rome (Francesco Totti). Zijn reactie op de uitnodiging voor de Nacht van Rome was typerend voor zijn enthousiasme: Voor voetbal mag je me midden in de nacht wakker maken. Bruno zal zijn voetbalobsessie met ons delen en de duistere kant van het Italiaanse voetbal belichten.

Als kunsthistorica doet Minou Schraven al jarenlang onderzoek naar het vroegmoderne Italië. Ze doceert kunstgeschiedenis en museumstudies aan het Amsterdam University College. In 2006 promoveerde ze in Groningen op de rijk gedecoreerde katafalken in het begrafenisritueel van de Vroegmoderne (kerk)vorsten. Als geen ander weet ze ons mee te voeren door het schemerige 16e-eeuwse grensgebied tussen de oprechte devotie achter het ritueel en de neiging naar Superbia door het tentoonspreiden van de eigen deugd.

Peter Raedts is hoogleraar Middeleeuwse Radboud Universiteit en gespecialiseerd in de geschiedenis van het christendom en intellectuele geschiedenis van de Middeleeuwen. Een Nacht over zonde en deugd is niet compleet zonder een inspirerend college door deze historicus, theoloog en filosoof.

Vers gepromoveerd aan het onder Italianisten prestigieuze Warwick University keert Linde Luijnenburg voor de Nacht van Rome terug naar Amsterdam, de stad waar ze studeerde. Linde promoveerde op de commedia all’italiana, een film genre dat kritisch het idee van een Italiaanse identiteit onder de loep neemt. Tijdens het onderdeel Cinema Romano tijdens de Nacht van Rome deelt en bespreekt deze filmexpert haar favoriete Romeinse film.

Charlotte en Onno Kleyn zijn culinaire veelvraten. Ze zijn gefascineerd door alles wat met eten te maken heeft en schrijven daar vol passie over. Je kent Onno misschien van zijn magnum opus De Grote Kleyn of van zijn recepten in de Volkskrant. Zijn dochter Charlotte volgt de master Food History in Brussel, onderhoudt de weblog dekokendestudent en schreef voor het KNIR al eens een paper over de Italiaanse keuken. Samen spreken zij over de grootste zonden én deugden van de Romeinse keuken.

Bettina Reitz-Joosse is Latinist en historica. Ze studeerde aan het Corpus Christi College in Oxford en promoveerde in Leiden. Ze werkt voor de Rijksuniversiteit Groningen en ontving in 2015 een VENI beurs. Tijdens de Nacht neemt ze ons mee naar een ontdekking door haar en Han Lamers (Leuven/Berlijn) waarmee ze het wereldnieuws haalden. Want waarom schreef men in fascistisch Italië Latijnse teksten om ze vervolgens onder de grond te begraven?

Miguel John Versluys kreeg vorig jaar een VICI beurs toegekend voor het project Innovating Objects: The agency of global connections in the Roman world (200-30 BC). Van 2010 tot 2015 leidde hij het door de NWO gefinancierde onderzoeksproject Cultural innovation in a globalising society: Egypt in the Roman world. Versluys liet zijn stem horen over wat het Romeinse Rijk de huidige wereld kan leren over het vluchtelingenvraagstuk, en zijn huidige project raakt aan hedendaagse thema’s als migratie en identiteit. Op de Nacht van Rome gaat hij in gesprek over het nut van onderzoek naar Romeinse diversiteit voor het begrijpen van antieke én moderne globalisering.