Sprekers

Ook dit jaar zullen vele interessante sprekers uit de journalistiek en de academische wereld bijzondere verhalen over de Eeuwige Stad delen en vanuit verschillende invalshoeken de vele eindes en wedergeboortes van Rome belichten. Welke Rome-kenners dit jaar aan bod komen, maken we in de aanloop naar de Nacht bekend. Houd deze pagina in de gaten voor meer updates over de sprekers van Nacht van Rome 2018.

Sprekers Nacht van Rome 2018

 

prof. dr. Koen Ottenheym, Universiteit Utrecht

prof. dr. Koen Ottenheym

Dat Rome ook wel De Eeuwige Stad wordt genoemd, zal voor de Romeinen op 6 mei 1527 verbijsterend weinig hebben betekend. Tijdens de beruchte ‘Sacco di Roma’ werd Rome meerdere dagen gebrandschat door muitende soldaten van Keizer Karel de V.  De eeuwigheid van de Stad stond op een gevaarlijke en directe manier ter discussie. Toch heeft de Stad het overleefd, en bleek de sacco het startschot voor ingrijpende herbouw van het beschadigde hart van de stad. Het doel leek soms om Rome te herstellen in haar klassieke luister, maar soms schijnen geheel nieuwe bronnen te worden aangeboord in de bouw van een Nieuw Rome.
Tijdens de derde Nacht van Rome kunnen wij u met trots melden dat Koen Ottenheym onze gids wordt door het spanningsveld van de bouwkunst in 16e-eeuws Rome. Hij leidt ons van de gebruikte bronnen uit de Oudheid langs nieuwe visies tot het soms weer innovatieve, dan weer behoudende stadsgezicht van de Urbs Aeterna. Als hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht is prof. dr. Ottenheym een schitterende wegwijzer in het spanningsveld tussen eeuwigheid en eindigheid van Rome.

Andrea Vreede

Andrea Vreede

Andrea Vreede (Amsterdam, 1962) vestigde zich begin 1994 in Rome na afronding van haar studie Klassieke Archeologie aan de RU Groningen en het behalen van het staatsexamen tolk-vertaler Italiaans-Nederlands. Een aantal jaren reisde ze als gids voor culturele reisorganisaties heel Italië door.
Van 2002 tot 2012 werkte ze als correspondent in Italië voor het NOS Journaal. In de meer dan tien jaar van haar correspondentschap maakte ze talloze reportages, artikelen, analyses tijdens live-kruisgesprekken en, niet te vergeten, zomercolumns over Italiaanse en Vaticaanse zaken.
In 2013 verscheen haar boek Super Mario Monti – de professor die Italië en de euro moest redden. Dit boek gaat in op de vele problemen waar premier Monti op stuitte tijdens zijn verwoede pogingen om voor Italië zo broodnodige hervormingen in te voeren. Eerder publiceerde Andrea in 2007 al het succesvolle De Magie van Rome – Wandelingen door de eeuwen heen. In 2014 kwam een nieuwe versie van dit boek uit.
Andrea was van februari tot april 2018 verbonden aan het KNIR als journalist-in-residence. Vanuit die hoedanigheid heeft ze o.a. begin april de succesvolle journalistieke workshop Italië Ontleed georganiseerd.
 Nu zet ze haar grote passie, verhalen vertellen over Italië en het Vaticaan, voort via haar website en via haar activiteiten als freelance journalist en Italië-kenner, onder andere voor VRT-radio en -televisie en als Vaticaan-correspondent voor het NOS Journaal.

www.andreavreede.com

Sprekers voorgaande edities Nacht van Rome