Sprekers

Ook dit jaar zullen vele interessante sprekers uit de journalistiek en de academische wereld bijzondere verhalen over de Eeuwige Stad delen en vanuit verschillende invalshoeken hun visie op het thema Brood en Spelen belichten. Naarmate de Nacht nadert, zullen we meer informatie bekend maken. Houd dus deze website, onze facebookpagina en onze Instagram goed in de gaten. Kun jij niet meer wachten tot 18 mei? Koop dan nu alvast je ticket! Let op: er is slechts een beperkt aantal early bird tickets beschikbaar.

Sprekers Nacht van Rome 2019

Onno Kleyn (© Simon van Boxtel)

Onno Kleyn is een van de senioren in het vak van culinair- en wijnjournalist, bekend om zijn kennis en specialismen: Italië, Frankrijk en de geschiedenis van gastronomie. Hij schrijft wekelijks twee rubrieken in de Volkskrant. In 2011 startte hij de Academie Culinair Schrijven, waar hij aankomende en gevestigde culinaire talenten begeleidt. Daarnaast geeft hij veel lezingen en colleges. Kleyn publiceerde al meer dan 40 boeken over wijn en eten. Najaar 2016 publiceerde hij het meer dan 1000 pagina’s tellende De grote Kleyn, culinair compendium en in 2018 Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland, dat hij samen met zijn dochter Charlotte schreef. In mei 2019 verscheen Italië – mijn verhalen en recepten, een persoonlijke zoektocht naar de achtergronden, tradities en eigenzinnigheden van de Italiaanse keuken. Kleyn woonde in de jaren 80 een jaar in Toscane. 

Tom Eijsbouts

Tom Eijsbouts was journalist (o.a. De Tijd, de Volkskrant), columnist bij het FD en tot 2015 hoogleraar Europees recht in Amsterdam en Leiden. Schrijft over Europees recht, politiek, geschiedenis, en filosofie. Over het (Italiaanse) voetbal publiceerde hij Een kleine filosofie van de bal, 2006 (Prometheus). Daarbij gaat Eijsbouts heen en weer tussen vandaag en vroeger, tussen Marco (van Basten) en Plato en tussen Horatius en Berlusconi (met hun ballen). Dit alles wordt verlucht door de wijze en onwijze woorden en daden van spelers en verslaggevers.

David Endt

David Endt is schrijver, columnist en (ervarings)deskundige van het Italiaanse voetbal. Eerder was hij onder meer als speler, teammanager en persvoorlichter verbonden aan AFC Ajax. Deze eerstehands ervaring gecombineerd met een soepele pen heeft geleid tot een rijk oeuvre. Hij schreef onder andere ‘De schaduwen van San Siro’, het ‘Italiaans-Nederlands voetbal woordenboek’, ‘Twintig brieven aan Frank Rijkaard en één brief terug’ en ‘Mijn Inter’.Nicoletta Tavella (© Debra Barraud)

Nicoletta Tavella is culinair Italië-deskundige en heeft in 2002 de Italiaanse kookschool La Cucina Del Sole opgericht. De geboren Italiaanse verhuisde op haar 22ste naar Nederland en heeft lang als tolk en vertaler gewerkt, voordat ze in 2000 begon met het geven van kooklessen. Tavella volgde masterclasses bij de Gambero Rosso kookschool in Rome en is een gediplomeerd sommelier. Ze wordt vaak gevraagd om advies te geven door de Consumentenbond en verschillende media zoals tv-programma Kassa!, Metro en Het Parool en tijdschrift de Smaak van Italië. Tevens schreef ze twee kookboeken: ‘Antipasti’ en ‘Cucina di casa mia – Recepten van een Italiaanse familie’ die in 2013 de derde prijs won voor Best Italian Cookbook in the World. In 2011 presenteerde Nicoletta 40 afleveringen van ‘La Cucina degli altri’, haar eigen tv-kookprogramma gewijd aan de wereldkeuken op de eerste en grootste Italiaanse eetzender, Gambero Rosso (kanaal 411 op Sky). 

Barbara Summa

Barbara Summa is een Italië-deskundige, sommelier, schrijfster en tolk-vertaler. Onlangs heeft ze een handboek uitgebracht over wijnen en wijnproeven in het Italiaans. Naast haar taalbureau Madrelingua in Amsterdam, is Barbara bezig om een oude droom van haar te verwezenlijken: haar middeleeuwse familiehuis in Abruzzo als cursuscentrum te openen. Bij Abruzzo da Gustare kunnen gasten niet alleen logeren, maar ook cursussen Italiaans en kooklessen volgen, en wijn-tours met Barbara doen. Er is altijd een bijzonder en persoonlijk verhaal te vertellen over wat mensen eten en drinken, vindt ze. Volgens haar cursisten heeft Barbara de gave om serieuze zaken op een entertainende manier leuk en interessant te maken. Barbara heeft twee blogs over het leven in Nederland en de geheime plekken van Abruzzo.

Marlisa den Hartog

Marlisa den Hartog studeerde Geschiedenis in Leiden en vervolgde deze Bachelor met een Master in Medieval and Early Modern European History aan dezelfde universiteit. Voor haar masterscriptie over de perceptie van seksuele identiteit en seksueel verlangen in 15e eeuws Italië won ze in 2016 de nationale Volkskrant IISG Scriptieprijs. Momenteel is ze als promovenda verbonden aan de Universiteit Leiden, waar ze haar onderzoek naar seksualiteit in vroegmodern Italië voortzet. Zowel tijdens haar Master als tijdens haar promotie verbleef ze voor onderzoek korte tijd op het KNIR. 

Milou van Hout

Milou van Hout (UvA, Europese Studies) is als historicus geïnteresseerd in hedendaagse identiteitspolitiek. Haar onderzoek richt zich op identiteitsformatie en historische place-making in Italië  en Europese grenslanden, waar vraagstukken van culturele diversiteit een lange geschiedenis kennen, en werkt aan een proefschrift naar de kosmopolitische ervaringen van de Adriatische steden Triëst en Rijeka. Als historicus werkend aan hedendaagse vraagstukken, verliet ze de archieven om met haar onderzoeksobjecten koffie te drinken in Triëste’s literaire cafés en door Rome te rijden achter op hun Vespa.

Stichting VALUE is een initiatief van archeologen, historici, en andere erfgoedprofessionals, die naast een diepe liefde voor het verleden ook een diepe passie hebben voor videogames. VALUE verkent hoe videogames het verleden presenteren en wat voor ervaring en kennis we kunnen op doen via dit speelse medium. Naast onderzoekcongressen, en publieksevenementen, organiseert VALUE ook Streaming the Past, online via streamingplatform Twitch en op locatie. Streaming the Past zijn korte speelsessies waarin een videogame gespeeld wordt die het verleden op een interessante manier toegankelijk maakt. Deze game wordt bediscussieerd met experts en het aanwezige publiek. Tijdens de Nacht van Rome stappen wij in onze virtuele tijdsmachine en bezoeken Csilla Ariese, Angus Mol en Bram van de Hout Renaissance Rome in de game Assassin’s Creed: Brotherhood. Naast het bezichtigen van de gebouwen uit deze tijd, discussiëren wij met experts en het publiek over de vraag wat de meerwaarde en negatieve kanten zijn van het beleven van het verleden via dit soort digitale speeltuinen. 

Sprekers voorgaande edities Nacht van Rome